Zajeczicka gorzka

Zaječická gorzka jest używana do kuracji uzdrowiskowych i domowych kuracji pitnych europejskich uzdrowisk. Ta legenda światowej medycyny znana jest od 1725 roku jako naturalny detoksykant, źródło naturalnego magnezu i niezawodny środek przeczyszczający – rozpuszcza zawartość jelit. Po jej odkryciu (F. Hoffmann 1726) gorzka sól Zajeczicka była lepiej oceniana przez balneologów niż sól Epsom. Ze względu na swój skład jest jedynym przedstawicielem balneologicznej kategorii „prawdziwa gorzka woda”.

Zajeczicka jest dobrze tolerowana nawet przez najbardziej wrażliwy organizm i może być stosowana przez długi czas, na przykład w stanach pooperacyjnych jelit, podczas długiego leżenia i przy hemoroidach. Wykorzystywany jest również jako bardzo silne źródło magnezu w jego niedoborze. Zgodnie z ustawodawstwem Ministerstwa Zdrowia Republiki Czeskiej gorzka Zajeczicka zaliczana jest do kategorii „woda mineralna o zastosowaniu leczniczym, ekstrakt z naturalnego źródła leczniczego”.

Zaječická jest rozlewana w stanie naturalnym bez filtracji, każdy osad jest nieszkodliwym zjawiskiem naturalnym

Kuracje pitne z Zajeczicką Gorzka

Szybki i niezawodny efekt przeczyszczający

Przy normalnej dawce około 4 dcl powoduje szybki i delikatny efekt przeczyszczający.

Zajeczicka rozpuszcza zawartość jelit. Efekt przeczyszczający przejawia się tylko przy zaparciach.

Sława gorzkiej wody Zajeczickiej sięga czasów bez wszechobecnej reklamy. W tym czasie działanie produktu musiało być zagwarantowane i być w pełni niezawodne, w przeciwnym razie świadomość jego dobroczynnego działania nie rozprzestrzeniłaby się samoistnie. Gorzki smak gorzkiej wody Zajeczickiej można całkowicie usunąć przez zmieszanie z Bilinską kyselką.

Zaječická jako naturalna regulacja trawienia

Zajeczicka jest szczególnie polecana do długotrwałego stosowania w przypadku chronicznego osłabienia jelit, problamach z niestrawnością i innych kłopotach układu trawienia. Przy niskich dawkach, około 1 dcl przed snem, działa jak naturalny regulator, wspomagający wytworzenie prawidłowego rytmu trawienia, a jelita są opróżniane dopiero następnego dnia rano.

Zajeczicka w celu utrzymania szczupłej sylwetki

Zajeczicka gorzka jest bardzo popularna jako środek używany do regulacji metabolizmu pomagający zachować  smukłą sylwetkę, oraz włączana do diety sportowców od uprawniania fitnessu do sportów wyczynowych w celu przyspieszenia zdolności samooczyszczania się organizmu ludzkiego dzięki korzystnemu działaniu gorzkiej soli Zaječickiej.

Kuracja pitna Zaječická – ogólne wskazówki:

0,1 do 0,4 litra (1/2 do 2 szklanek) rano na czczo lub wieczorem przed snem. Od 0,2 litra ma działanie przeczyszczające. Stosowanie przed snem nie powoduje skutków ubocznych, ponieważ nie wytwarzają się trudne gazy, a wypróżnianie następuje dopiero następnego ranka. Podczas stosowania jest ważne, aby utrzymywać odpowiednią podaż płynów, takich jak herbaty ziołowe, woda źródlana czy picie wód uzdrowiskowych lub mineralnych.

Długotrwałe stosowanie nie przyniosło żadnych negatywnych skutków (w trakcie obserwacji w okresie ponad 300 lat). 

Zastosowanie Zajeczickiej Gorzkiej w kąpielach i kosmetologii

Detoksykacja organizmu

Toksyny oraz zanieczyszczenia w organizmie są codziennie gromadzone w wyniku zanieczyszczenia środowiska, jedzenia, stresu i innych czynników.

Jednym z wypróbowanych przez wieki sposobów jest kąpiel w Zajeczickiej gorzkiej dzięki leczniczym efektom gorzkiej soli. Zajeczicka jest jak magnes który przyciąga zanieczyszczenia i toksyny, oczyszcza skóre i pomaga w utrzymaniu zdrowej i czystej skóry. Zajeczicka w kontakcie z skórą ma działanie przeciwbakteryjne, przeciwłojotokowe, odtruwające i oczyszczające. Jest odpowiednia również do skóry atopowej.

Zastosowanie – do kąpieli wlewamy 2 butelki wody Zajeczicka gorzka na 100 litrów wody. 

Odmładzanie skóry

Zajeczicka gorzka, szczególnie zmieszana z ulubionym olejkiem eterycznym jest świetnym dodatkiem do kąpieli. Dzięki działaniom detoksykacyjnym, oraz działaniu przeciwbakteryjnemu, przeciwgrzybiczemu i przeciwłojotokowemu, w wspianiały sposób pomaga w delikatny sposób oczyścić skórę bez naruszania ochronnej warstwy lipidowej naskórka. Po kąpieli skóra jest czysta i pozbawiona toksyn, dzięki czemu szybciej regeneruje. Może być stosowana również przy skórze Atopowej.

Zastosowanie – do kąpieli wlewamy 1 butelkę wody Zajeczicka gorzka na 100 litrów.

Kuracje przeciwgrzybiczne skóry 

Aby przygotować przeciwgrzybiczną kąpiel dla stóp – należy wymoczyć je w ciepłej wodzie z dodatkiem soli gorzkiej (pół butelki na miskę wody). Taka 20-minutowa pielęgnacja pomoże również w usunięciu zmęczenia stóp czy nawet zniweluje ich brzydki zapach.

Regeneracja, uzupełnienie minerałów i działanie przeciwinfekcyjne

Stosowanie Zajeczickiej Gorzkiej do kąpieli pomaga dynamicznie podbić zawartość magnezu i sulfatów w naszym ciele, które wchłaniają się bardzo szybko przez skórę, co wyrównuje poziom elektrolitów w naszym ciele i pomaga nam walczyć z infekcjami. Bardzo wysoka dawka magnezu (5 390 mg/l), potas i inne minerały które wchłaniają się przez skórę pozwalają na bardzo szybkie uzupełnienie minerałów w krwi i szybką regenerację. Magnez przez skórę wchłania się szybciej niż za pośrednictwem układu trawienia, i już po 20 minutach następuje uzupełnienie substancji mineralnych w krwi. 

Wyciąg z analizy chemicznej dla źródła Zajeczicka Gorzka:

Zaječická jest balneologicznie sklasyfikowana jako „prawdziwa gorzka woda”, najczystsze źródło gorzkiej soli. Zaječická to prawdziwą gorzką wodą typu siarczanowo-magnezowego z przewagą „gorzkiej soli”. Sól gorzka (siarczan magnezu) jest również nazywana „solą epsom”.

 

KATIONY(mg/l)
Lit Li+ 5,32
Sód Na+ 1 980
Potas K+ 897
Magnez MG2+ 5 390
Cynk ZN2+ 0,014
Wapń CA2+ 430

 

 

ANIONY(mg/l)
Fluorek F 4,26
Chlorek Cl 449
Siarczan SO42- 24 500
Wodorowęglan HCO3 3 370
Jód J 0,488
Brom BR 1,62

 

Składniki niezdysocjowalne 47,6
Całkowita mineralizacja Zajeczickiej Gorzkiej 38 887
pH Zajeczickiej Gorzkiej (przy 25 stopniach C) 7, 62
Ciśnienie osmotyczne  1 761 kPa

Jak powstaje Zajeczicka Gorzka

Metoda warstwowania skał w Zaječicach od wieków zadziwia wszystkich badaczy. Próbowali opisać pochodzenie tego słynnego na całym świecie, najczystszego źródła gorzkiej soli. Ojciec współczesnej chemii, J. Berzelius, był jednym z tych, którzy wykonali analizy Zaječickiej. Podczas tej pracy odkrył kilka nowych pierwiastków chemicznych.


1. Kryształy pirytu

2. Warstwa podstawowe

3. Warstwa neutralizacji

4. Gliny nieprzepuszczalne

5. System pęknięć ługujących gorzką sól 

6. Zbieranie wody w perforowanym zamkniętym szybie

7. Szczyt studni z wyposażeniem

8. Odpływ grawitacyjny do studzienki

9. Centralne naczynie zbiorcze 

Osobliwości Zaječic i okolic

Zaječice i okolice należą do najbardziej suchych obszarów w Czechach. Średnie opady wynoszą tu tylko 450 mm na miesiąc, latem mniej niż 300 mm. Średnia roczna temperatura wynosi około 8/5°C. Dominującym typem gleby jest czarnoziem. Zaječice i okolice należą pod względem orograficznym do Wyżyny Mierunickiej, która jest częścią południowo-zachodniej części Czeskich Gór Środkowych.

Ciepłemu i suchemu klimatowi odpowiada również pierwotna roślinność stepowej, która zachowała się w bogatych ekosystemach regionu Most, między innymi w okolicach Zaječic.

W tych prawie że ekstremalnych warunkach gorzka woda Zaječická jest pobierana za pomocą płytkich studni – czysta gorzka woda, która jest unikalna na świecie ze względu na zawartość związków magnezu i siarczanów i dlatego jest szczególnie cenna.

Zaječická kyselka.

Nieprawidłowa, ale często używana nazwa dla Zajeczickiej gorzkiej. 
Ludzie często wyszukują Zaječicką pod nazwą „Zaječická kyselka”. Jednak słowo „kyselka” odnosi się do źródła o znacznej zawartości wolnego dwutlenku węgla, czyli źródła naturalnie musującego CO2.

 

Historyczne nazwy gorzkich wód Zaječickich

Fenomen gorzkiej wody Zaječickiej rozprzestrzenił się na cały cywilizowany świat po roku 1725 i rozpoczęciu masowej produkcji. W każdym języku używano własnego wariantu nazwy źródłowej. Dlatego istnieje szereg historycznych marek i nazw, które jednak oznaczają to samo źródło Zajeczickiej Gorzkiej.

Według pierwszej pracy dr. F. Hoffmana, pierwszym imieniem jest „Sedlitz bitter wasser”. W krajach anglojęzycznych była to „Sedlitz bitter water”. W innych językach europejskich nazywano ją „Sal de Sedlitz”, „Sal de Saidlitz”, „Sal de Sedlitz”, „Woda Sedlec”.

Zgodnie z nazwą handlową Dyrekcji Źródeł Lobkowiczów oficjalną nazwą w języka czeskiem jest „Zaječická hořká voda”. W germańskiej transkrypcji fonetycznej języka północnych Czech nazwa źródła brzmi: „Saidschitzer bitter wasser”.

0
    0
    Twój koszyk
    Twój koszyk jest pustyPowrót do sklepu